Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Addlink | Partnerek e-mail:

Bajnokok Ligája, Nemzetközi Kupák

Bajnokok Ligája történelemA Bajnokok Ligája, angolul UEFA Champions League, tehát UEFA Bajnokok Ligája, vagy Európai Kupa, egy európai csapatok részvételével zajló labdarúgósorozat.

Bajnokok Ligája serleg
1955 óta létezik, és napjainkban már az egyik legnívósabb európai labdarúgókupa, hiszen amely csapat megnyeri Bajnokok Ligája dönőjét, az Európa legjobb klubcsapatának mondhatja magát. A selejtezők után összesen 32 csapat marad, melyek 8 csoportban harcolnak tovább a Bajnokok Ligája trófeáért.

Minden csoportból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A Bajnokok Ligája döntőjén kívül a mérkőzések a csapatok pályáin kerülnek megrendezésre. Az idegenben szerzett gól többet ér és így talán még érdekesebbek a párviadalok. A döntőt egy előre kijelölt városban rendezik, ahol a két legjobb csapat küzd meg egymással. Ha a 90 perc után döntetlen az álllás, akkor következhet a kétszer 15 perc hosszabítás (nincs arany -, ezüst gól). Ha ezután sincs döntés, akkor következhetnek a tizenegyesek.

A sorozat 1992 óta viseli a Bajnokok Ligája nevet, előtte Bajnokcsapatok Európa Kupájának (BEK) hívták. Jelenleg a Bajnokok Ligája a legnagyobb presztízs értékkel rendelkező nemzetközi kupa. Dél-Amerikában a Copa Libertadores is hasonló rendszerben működik. Ezen két torna győztese vívja meg az Interkontinentális Kupa döntőjét.

2007/08-as Bajnokok Ligája érdekességei

A 2007/08-as Bajnokok Ligája sorozatot a Manchester United csapata nyerte, miután a Chelsea ellen büntetőkkel jobbnak bizonyultak. A kékeknél Terry és Anleka, a Manchesternél pedig csak Ronaldo hagyta ki a büntetőt.

Terry megérdemelte volna a Bajnokok Ligája sikert
Terry megérdemelte volna a Bajnokok Ligája sikert
A portugál támadó hatalmas hibája ellenére is remek szezont zárt a BL-ben. Ő lett a gólkirály, 11 meccsen szerzett nyolc góllal. 1017 perc alatt 42 alkalommal kísérletezett kapuralövéssel, ebből 18 találta el a kaput. Nála csak a Didier Drogba, a Chelsea támadója próbálkozott többször, neki 11 mérkőzésen 41 lövési kísérletéből 21 találta el a kaput. Ő végül "csak" hat gólt szerzett.

A 2007/08-as Bajnokok Ligája sorozatban a Liverpool csapata szerezte a legtöbb gólt, összesen 29 alkalommal voltak eredményesek. Az ő nevükhöz fűződik az idei legnagyobb arányú győzelem is, a Besiktas ellen nyertek 8-0-ra.

Ha a sárga lapokat nézzük, akkor a legdurvább a Schalke csapata volt, 26 lappal. A piros lapok versenyét viszont simán hozta az Inter. Materazzi, Chivu, Suazo és Burdisso is idő előtt fejezte be a mérkőzést.

A legtöbb szabálytalanságot a Chelsea csatára, Drogba követte el, 37 alkalommal szabálytalankodott. A legtöbb szabadrúgást pedig Ronaldo kapta, összesen 45 alkalommal faultolták valamilyen módon.

A legtöbbet a Barcelona csapata birtokolta a labdát, átlagban hatvan százalékban.

A legtöbb gólpasszt adó játékos pedig a Fener brazilja, Alex lett, hat assziszttal. Mögötte öten is négy gólpasszal zártak, Hleb, Gerrard, Djordjevics, Robinho és Pirlo.


Foci hírek, friss eredmények
Bajnokok Ligája győztesek
Real Madrid
9
AC Milan
7
Liverpool
5
Ajax
4
Bayern München
4
Manchester Utd.
3
Barcelona
2
Benfica
2
Inter
2
Juventus
2
Nottingham F.
2
Porto
2
Aston Villa
1
Celtic
1
Dortmund
1
Feyenoord
1
Hamburg
1
Marseille
1
PSV
1
Red Star Belgrad
1
Steau Bukarest
1
Bajnokok Ligája Címvédő
Manchester United
Copyright © 2008 Only Football | Minden jog fenntartva!