Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Addlink | Partnerek e-mail:

Foci VB, Labdarúgó Világbajnokság

A Foci VB történelemA Labdarúgó Világbajnokság a nemzetközi labdarúgás legnagyobb eseménye. Az első nemzetközi válogatott focimérkőzést 1872-ben rendezték meg Anglia és Skócia között, az első VB-re azonban még közel 60 évet várni kellett. Az első foci VB-t 1930-ban rendezték Uruguayban. A torna azóta négy évente megrendezésre került, kivéve 1942 és 1946, amikor a második világháború közbeszólt.

Az első foci VB győztese, Uruguay válogatottja
Az első foci VB győztese, Uruguay válogatottja
Az eddig 18 döntőben hét nemzet nyert kupát, a legtöbbször (öt alkalommal) a brazil labdarúgó-válogatott. Olaszország négy, Németország pedig három világbajnoki címmel büszkélkedhet.

A legelső nemzetközi labdarúgó meccset 1872-ben játszotta az angol és a skót válogatott, de ekkor még nem nagyon

játszottak labdarúgó mérkőzéseket Nagy-Britannián kívül. 1906-ban a FIFA megpróbálkozott egy önálló nemzetközi labdarúgó torna megrendezésével Svájcban, de ez kudarccal végződött.

1909-ben Torinóban szervezték meg a Sir Thomas Lipton Trófeát. Az ezen résztvevő klubok mind egy-egy nemzetet képviseltek. Ezt az eseményt sokan az első világbajnokságként emlegetik. A legnagyobb olasz, német és svájci klubok vettek részt rajta.

1914-ben a FIFA elismerte az olimpiát, mint amatőr labdarúgó világbajnokságot, így az 1924-es nyári olimpiai játékok az első hivatalos kontinenseken átnyúló nemzetközi labdarúgó viadal lett.

Jules Rimet (balra) nyújtja át a tróeát a 30-as döntő után
Jules Rimet (balra) nyújtja át a tróeát a 30-as döntő után
Ezt Uruguay nyerte, 1928-ban pedig újra ők lettek a győztesek. A FIFA ez után úgy döntött, hogy inkább önálló nemzetközi versenyt szervez, és mivel Uruguay, mint kétszeres bajnok épp a függetlensége kivívásának százéves évfordulójára készült, ezért ők rendezhették az első világbajnokságot 1930-ban. Az is kiderült, hogy az 1932-es olimpia versenyei között nem fog szerepelni a labdarúgás, mivel a foci nem volt elég népszerű Amerikában. A FIFA elnöke, Jules Rimet mindezek miatt belefogott az Uruguay-ba tervezett 1930-as torna átszervezésébe világbajnoksággá.

A dél-amerikai helyszín nem bizonyult túl jó döntésnek, mivel az európai csapatok számára az út Uruguayba hosszú és költséges volt. Ekkoriban csak hajóval lehetett megtenni ezt a hosszú utat és a három hetes hajóút több országot is elriasztott a nevezéstől. Nagy nehezen Rimet rávette Belgiumot, Franciaországot, Romániát és Jugoszláviát, hogy küldjenek csapatot. Végül összesen 13 nemzet vett részt a tornán. Hét dél-amerikai, négy európai és kettő észak-amerikai.

A foci VB-k történetének első gólját a francia Lucien Laurent rúgta. Az első mesterhármast pedig négy nappal később az amerikai Bert Patenaude szerezte Paraguay csapata ellen (3-0). A döntőt házigazda Uruguay nyerte, 4-2 re győzte le Argentínát 93 ezer néző előtt Montevideó-ban.

A döntőket 1982-től 24 csapatra bővítették, 1998-tól pedig 32 csapatra és így többen juthattak be Afrikból, Ázsiából és Észak-Amerikából.

Magyarország kétszer játszott Vb döntőt, 1938-ban, ekkor Olaszországtól, 1954-ben pedig az NSZK-tól szenvedett vereséget.

Foci VB érdekességei

A legtöbbször Brazília nyert Labdarúgó Világbajnokságot (5 alkalommal).

A legtöbb gólt Ronaldo lőtte a foci VB-k során, összesen 15-öt.

A legtöbb gólt egy tornán Just Fontaine érte el, az 1958-as Vb-n 13 alkalommal volt eredményes.

A legtöbb világbajnokságon a mexikói Antonio Carbajal (1950-1966) és a német Lothar Matthäus (1982-1998) játszott, mindketten 5 tornán vettek részt.

A legtöbb világbajnoki mérkőzést Matthäus játszott (25).

A legnagyobb arányú győzelem 9 gólos volt. 1954-ben Magyarország-Dél-Korea 9-0, 1974-ben Jugoszlávia-Zaire 9-0, 1982-ben Magyarország-El Salvador 10-1.

A legtöbb gól 1954-ben, egy Ausztria-Svájc mérkőzésen esett, a végeredmény 7-5 volt.

A leggyorsabb gól Hakan Şükür nevéhez fűződik. 2002-ben, a Törökország-Dél-Korea mérkőzésen, mindössze 10,2 másodperc kellett a csatárnak, hogy gólt szerezzen.

A leggyorsabb piros lapot José Bastia kapta, mindössze 56 másodpercet töltött a pályán az uruguay-i (1986).

A legöregebb világbajnoki gólvágó pedig a kameruni Roger Milla volt. 42 éves és 39 napos volt, amikor Oroszország ellen betalált az 1994-es Vb-n.

Foci VB 2010

A 2010-ben első alkalommal fognak Labdarúgó Világbajnokságot rendezni az afrikai kontinensen. A tornát június 11. és július 11. között rendezik majd a Dél-afrikai Köztársaságban. Afrika a FIFA új rotációs rendszerének köszönhetően kapta meg a torna rendezésének jogát,

2008-as foci VB logója
2008-as foci VB logója
melynek értelmében a FIFA kijelölt egy kontinenst, mely megrendezheti a viadalt. Öt afrikai ország jelezte, hogy megrendezné a foci VB-t.

Egyiptom, Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, Tunézia és Líbia pedig közösen rendezte volna meg a VB-t. Miután a FIFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ebben az esetben nem járul hozzá, hogy két ország rendezze a tornát, Tunézia visszalépett. Ezután a bizottság Líbia egyedül beadott pályázatát sem fogadta el, mert ez nem felelt meg a FIFA által elvárt minimális követelményeknek.


A szavazás után a végeredményt nagyszabású sajtókonferencia keretében Sepp Blatter, a FIFA elnöke, jelentette be, 2004. május 15-én, Zürich-ben, melyen Dél-afrikai Köztársaság pályázata kapta a legtöbb szavazatot, és ezzel elnyerte a 2010-es Labdarúgó Világbajnokság rendezési jogát. Dél-afrikai Köztársaság 14-et, Marokkó 10-et, Egyiptom pedig nem kapott szavazatot.


Foci hírek, friss eredmények
A foci VB címvédője
Olaszország
A foci VB győztesei
Brazilia
5
Olaszország
4
Németország
3
Argentína
2
Uruguay
2
Anglia
1
Franciaország
1
FIFA világranglista
1.
Spanyolország
2.
Olaszország
3.
Németország
4.
Brazília
5.
Hollandia
6.
Argentína
7.
Horvátország
8.
Csehország
9.
Portugália
10.
Franciaország
11.
Oroszország
12.
Románia
13.
Cameroon
14.
Törökország
15.
Anglia
16.
Skócia
17.
Bulgária
52.
Magyarország
100.
Albánia
134.
Málta
Copyright © 2008 Only Football | Minden jog fenntartva!